Vizsgálatok

Ultrahang

Mi az ultrahang?

 

A 20 Hz-nél alacsonyabb frekvenciájú rezgéseket infrahangnak, a 20 000 Hz-nél magasabb frekvenciájú hangokat ultrahangnak nevezzük.

 

Emberek számára nem hallható, de az állatok közül sokan hallják, közismert, hogy a kutyák reagálnak rá. A denevérek és a delfinek maguk is állítanak elő ultrahangot a tájékozódásuk során.

 

Felhasználási területei

 

Az ultrahang igen használhatónak bizonyult az orvosi, a műszaki gyakorlatban, a kémiában. Passzív felhasználásnak nevezzük azt, amikor az ultrahang energiája kicsi, nem okoz változásokat a vizsgált anyagokban. Amikor az ultrahang egyik közegből a másikba lép, energiája csökken, iránya megtörik, esetleg visszaverődik, úgy viselkedik, mint a többi hullám. Szilárd testekben megbúvó üregeket deríthetünk így fel, távolságokat mérhetünk a tenger alatt, a méhben elhelyezkedő magzatról, a vesében vagy az epében keletkezett kőről készíthetünk képet. Kis energiaigénye miatt az emberi szervezetet nem károsítja.

 

 

EKG

Az elektrokardiográfia (röviden EKG) egy non-invazív szívvizsgáló eljárás, mely a szív működéséről ad hasznos információkat. A szív elektromos jelenségeit vizsgálja, a szívizomban keletkező elektromos feszültség regisztrálásával.

 

A szív összehúzódása elektromos inger hatására jön létre, mely normális esetben a sinuscsomóból indul el és a szív sajátságos ingerületvezető rostjain keresztül a szívizomsejtekhez jut. Ezt az elektromos ingerületet a test felszínére helyezett elektródokkal fel lehet jegyezni. Az EKG-hullám szabályos görbe, melynek egyedi sajátosságai vannak.

 

Ezzel az egyszerű vizsgálattal következtethetünk a szív működésére. Elemezni tudjuk a szív ritmusát, az ingerület kiindulásának a helyét, az ingerületvezetés sebességét, a szívizom vastagságát, következtethetünk a szívizom esetleges vérellátási zavarára.

 

 

Ha érdekli a kezelés ára, kattintson: ide

 

 

Vérnyomás ABPM monitorozás

A vérnyomás-monitorozást (ABPM) széles körben alkalmazzuk mind a hypertonia diagnosztikájában, kezelésében. Az ABPM segítségével a vérnyomás hosszabb időn keresztül, 24 órás időtartamban mérhető. A módszerrel meghatározható egy adott időszak nappali és éjszakai vérnyomás átlaga, az ezekből származtatott indexekből következtethetünk a hypertonia súlyosságára. Egy általános ABPM vizsgálat során 15-30 percenként történik vérnyomásmérés 24 órán keresztül, beleértve az ébrenléti és az alvási periódusokat. Az összes mérések száma változtatható, rendszerint 50 és 100 között van. A készülék tárolja a mérési adatokat és az így kapott adatokból összeállított lelet, tartalmazza a 24 órás, illetve a nappali és éjszakai átlagértéket.

 

 

Ha érdekli a kezelés ára, kattintson: ide

 

 

Artériás Doppler vizsgálat

Folyamatos hullámú (CW) Doppler- készülékkel vizsgálhatjuk a perifériás ereket. 
A Doppler segítségével nyert alsó végtagi systolés vérnyomás értéket arányítjuk a felkaron mért systoles vérnyomással. Az így nyert hányados a boka/kar index, melynek kóros értéke érszűkületre utal. Ez a módszer alkalmas a tünetmentes érszűkület kimutatására is.

 

 

 

Ha érdekli a kezelés ára, kattintson: ide

 

 

Kockázatszámítás

A szív és érrendszeri betegség megelőzhető, illetve gyógyítható ha a kiváltó rizikó tényezőket időben felismerjük – kezeljük. Számos rizikó tényezőt régóta ismerünk és újabb faktorok is igazolódtak. A rizikó faktorok meghatározása segítségével a szív és érrendszeri megbetegedés kockázata becsülhető. Az Európai Kardiológiai Társaságok a kockázat becslésre az úgynevezett Score rendszert   (Systemic Coronary Risk Evaluation) javasolják. Ezzel a fatális a szív és érrendszeri események 10 éven belüli előfordulásának kockázata becsülhető meg. Az öt ismert rizikó tényezőn kívül egyéb tényezők is befolyásolják a kockázatbecslést . Az öt alapparaméter a szérum koleszterin szintje, vérnyomás, dohányzás, nem és életkor. A további ajánlott paraméterek a családban előforduló szív és érrendszeri megbetegedés vagy fiatalkorban történt halálozás, cukorbetegség, elhízás, mozgásszegény életmód, vesebetegség, gyulladásos faktorok, stb.. Mindezek alapján, bonyolult szabályok segítségével alacsony és magas kockázatú csoportot választunk szét. A terápiás stratégiát ennek alapján készítjük el.

 

 

Ha érdekli a kezelés ára, kattintson: ide